Förbättrad verksamhet och ökad säkerhet med realtids aktigrafi

Care professional

Laukaa kommun i Finland var engagerad i ett framgångsrikt projekt inom hemsjukvården som genomfördes under 2016–2018. Projektet gjorde det möjligt att utveckla kommunens hemtjänst till att bli mer kundorienterad och kostnadseffektiv med bättre vårdeffektivitet. Ett av projektets primära mål var att öka tillgängligheten hos patienten. Under projektet testade Laukaa vårdinsatserna under nattetid, som sedan dess har blivit en del av hemtjänsten. En effektivare inriktning på personalens arbetstid hos patienterna bidrog till att minska behovet av att köpa in tjänster. Samtidigt infördes Vivago-systemet som en del av projektet.

I början av projektet drev Laukaa hemvårdstjänsterna i två-skift. Som en del av hemtjänsten beslutades för första gången att försöka att tillhandahålla vård på natten med egna medel. Syftet var att hitta en servicemodell för att minska behovet av servicebostäder samtidigt som 

kommunen investerade i lättare tjänster, detta inom samma kostnadsramar som tidigare. Metoder för en behovsanpassad verksamhet infördes för att avlasta arbetstopparna och kompenserades genom en detaljerad analys av arbetsuppgifterna samt skapandet av en centraliserad sjuksköterskepool.

Kommunen i Laukaa hade generellt liknande utmaningar för hemtjänsten där sjuksköterskans arbetsinsats baseras på grundval av det maximala behovet, större arbetsbelastning på morgonen, mindre produktivt arbete ackumuleras på eftermiddagarna och tenderar också att bli längre. Denna utveckling leder till en för liten tid med kunder i förhållande till den totala arbetstiden. Systemet kräver också extern arbetskraft och vikarier för att fungera, detta leder ofta till hektiska morgonskift med orimliga påfrestningar för personalen. I Laukaa var strategin att undersöka om behovsbaserade resurser kunde användas för att flytta sjuksköterskor från dagskift till nattskift.

Med behovsanpassade resurser och ökad effektivitet hos egen personal kunde Laukaa minska användningen av inköpstjänster från privata aktörer med upp till 40 %, vilket resulterade i besparingar på cirka 77 000 euro per år.

Genom att förbättra de tjänster som stödjer hemtjänsten, som hemrehabilitering, nattvård, bedömning och rehabiliteringsenheter, var det också möjligt att låta fler kunder bo tryggt hemma. Som ett resultat av utvecklingen behövdes färre platser i det subventionerade serviceboendet. Under 2018 fanns 48 lediga platser för äldreomsorgen, 22 av dessa platser behövde inte tillsättas.

Henna Leinonen, resurschef som var involverad i det framgångsrika hemvårdsprojektet, och Sira Salo, sjukgymnast förklarar projektets inverkan på det praktiska omsorgsarbetet enligt följande:

  • Morgonens arbetsbelastning bland hemtjänstsköterskorna har minskat.
  • Sjuksköterskor har mer tid att utföra vårdinsatsen och möta patienten.
  • Administrationen genomförs nu med två nytillsatta tjänster som gör en centraliserad bedömning av vårdbehovet. Kriterierna för vårdbehov har uppdaterats och harmoniserats.
  • Rehabiliteringsmetoder har utvecklats där fysisk och funktionell terapi har blivit  mer effektivare i själva behandlingsprocessen.
  • Patientens servicebehov har minskat med en förbättrad rehabilitering.
  • På serviceboenden har köerna kortats och antalet platser har reducerats.
  • Hemtjänstens praxis och kriterier för att bevilja tjänster är mer enhetliga i alla kommuner.
  • Så används Vivagos välmåendeinformation i Laukaas hemsjukvård

Laukaa förstärkte nattvårdsenheten med tre lokala sjuksköterskor från hemsjukvården. Vivago systemet togs samtidigt i bruk med tio hemvårdspatienter. Vivago systemet användes speciellt för att övervaka nattaktivitetsnivåerna. Med realtids aktigrafi kunde nattliga rutinbesök överges och ersättas med behovsbaserade besök. Sjuksköterskorna lärde sig snabbt att schemalägga sina besök enligt patienternas sömnmönster, och patienterna sov bättre när rutinbesök inte störde nattsömnen.

Ett sätt att minska arbetsbelastningen på morgonen var att börja med ett tidigt besök där morgonpigga patienter kunde upptäckas genom övervakning av sömnrytmen. Målen för 

kommunens egen nattverksamhet uppnåddes så bra att det blev en praxis. Från nattvård har användningen av Vivago-systemet gradvis spridit sig till att omfatta Laukaas hemsjukvård. För närvarande har Laukaa 12 klockor som roterar från patient till patient efter behov. Den typiska aktigrafi övervakningen är från två veckor till några månader.

Enligt Leinonen och Salo är fördelarna med Vivago systemet uppenbara i processen för övervakningen av rehabilitering. Vivago ger en unik information om tillståndet för utskrivna rehabiliteringspatienter, en information som annars inte skulle vara tillgänglig. Vi har möjlighet att övervaka hur sömn och aktivitet utvecklas när patienten skrivs ut och flyttar hem. Ur sjuksköterskornas synvinkel har införandet av Vivago varit mycket positivt. Det finns nu mer tid att träffa patienten och utföra själva omsorgsarbetet, när systemet nu är i drift så känner sjuksköterskorna att detta system verkligen behövs. Sammantaget kan effektiviteten av rehabiliteringen verifieras med Vivago systemet. Ledningens engagemang i detta utvecklingsarbete har varit en bidragande faktor till framgången.

Ladda ner case-laukaa på engelska